Wil je zonnepanelen op een rieten dak? Deze combinatie kan zeker! Met zonnepanelen op een rieten dak ben je enorm duurzaam bezig. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak. In dit artikel vertellen we je meer over de voorwaarden waar je aan moet voldoen voor een optimale werking van de zonnepanelen.

Nieuw of bestaand rieten dak?

Er zit wel een verschil tussen het plaatsen van zonnepanelen op een nieuw rieten dak of op een bestaand rieten dak. Zo zijn zonnepanelen over het algemeen makkelijker te plaatsen op nieuwe rieten daken.

Nieuw rieten dak

Bij een nieuw rieten dak is het eenvoudig om zonnepanelen te plaatsen. In het riet zit een uitsparing waar de zonnepanelen in geplaatst worden. Om ervoor te zorgen dat het dak waterdicht is, kan het dak onder de panelen bedekt worden met bijvoorbeeld EPDM.

Bestaand rieten dak

Het is ook mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een bestaand rieten dak. Dit proces is echter wel wat lastiger dan bij een nieuw rieten dak. De constructie van het dak moet goed ventileren, zodat er voorkomen wordt dat er vochtophopingen in het dak ontstaan. Het maken van de uitsparing komt ongeveer overeen met de uitsparing van een dakraam.

Nauwkeurig plaatsen van de zonnepanelen

Het is van belang om met een aantal zaken rekening te houden bij het plaatsen van de zonnepanelen. Wanneer je hier geen rekening mee houdt, dan kan er schade aan het dak ontstaan.

  • Werk de zonnepanelen niet te diep in. Bij het te diep inwerken kan het rieten dak de panelen overschaduwen, waardoor de zonnepanelen niet optimaal kunnen werken.
  • Zorg dat de zonnepanelen vrij zijn van riet, aangezien een slechte ventilatie ook leidt tot een niet optimale werking van de panelen.
  • Plaats de zonnepanelen niet te hoog ten opzichte van het dak. Wanneer de panelen te hoog liggen, kan vocht zich makkelijk ophopen en schade aan het dak aanrichten. Ook wordt riet gedurende de jaren dunner, waardoor de zonnepanelen anders boven het riet kunnen gaan uitsteken. Iets dat niet bijdraagt aan de uitstraling van je dak.

In Nederland zijn er veel rietdekkers die gespecialiseerd zijn in rieten daken en je verder kunnen helpen met adviezen en informatie over je rieten dak.