Zelf een tafel maken met steigerhout en -buizen is erg populair. Tafels met industriële materialen zie je ook steeds meer in meubelwinkels, maar voor een persoonlijk en uniek meubelstuk moet je toch echt zelf aan de slag gaan. Wij geven een stappenplan waarmee elke doe-het-zelver eenvoudig een tafel met steigerbuizen maakt.

1.      Een tafel voor binnen of buiten?

Bepaal waar je de tafel wilt neerzetten, voordat je start met het kopen van alle onderdelen. Een buitentafel op wielen is bijvoorbeeld zeer handig, zodat je die kan verrijden. Een binnentafel moet anders behandeld worden, dan een tafel die buiten bloot staat aan de weersinvloeden. Doe eventueel inspiratie op door op Pinterest te zoeken naar doe-het-zelf projecten. Hier vind je hele mooie foto’s van andere meubelmakers.

2.      Koop de materialen en onderdelen

Koop hout voor het tafelblad, steigerbuizen voor het frame, voetplaten, 3-weg stukken en t-stukken. Heb je thuis nog een oude steiger staan of ken je iemand die gebruikte steigers heeft. Demonteer de steiger dan voor de onderdelen. Dit scheelt je veel geld ten opzichte van het kopen van nieuwe buizen, voetplaten en andere onderdelen. Als je alle materialen hebt geregeld, vergeet dan niet om het juiste gereedschap te verzamelen.

3.      De tafel maken

Steigerbuizen en hout kun je direct in de juiste afmetingen kopen, zodat je niets meer hoeft te zagen. Mochten de materialen nog niet in de juiste afmetingen zijn, begin dan met het op maat zagen van het hout en de buizen.

  • Als alles in de juiste afmetingen gekocht of gezaagd is, monteer dan de voetplaten aan de buizen. Dit zijn de poten van de tafel.
  • Schuif vervolgens over elke tafelpoot een t-stuk en zet die vast op ongeveer 10 cm boven de voetplaat.
  • Aan de bovenzijde van elke buis plaats je daarna een 3-weg stuk. Draai ze vast met een inbussleutel.
  • Pak de korte buizen die je als dwarsligger gaat gebruiken en schuif daar een t-stuk overheen.
  • Als je de t-stukken over de korte buizen hebt geschoven, monteer ze dan aan de lange steigerbuizen via de t-stukken die je eerder over deze buizen hebt geschoven.
  • De overige korte buizen monteer je tussen de 3-stukken die je eerder aan de bovenzijde van de tafelpoten hebt bevestigd.
  • Nu je beide zijden van de tafel hebt gemaakt, kun je de linker- en rechterzijde aan elkaar monteren. Dit doe je heel eenvoudig door de buizen in de open punten van de 3-stukken te schuiven. Draai alles vast met de inbussleutel.

Nu kun je aan de slag met het tafelblad. Schroef het tafelblad vast aan de steigerbuizen. Voor een stevige montage gebruik je de kapbeugels en schroeven.