Het kiezen van de juiste verf is een essentieel onderdeel bij het bepalen hoe jij je interieur wilt afmaken. Veel mensen kiezen eerst de kleur verf voordat ze hun interieur kiezen. Niet doen! Hieronder lees je wat je het beste kan doen om alles uit jouw verfproject te halen.

Het is lastig om een begin te maken met het kiezen van een verfkleur voor je woonkamer, slaapkamer of keuken. Maak gebruik van onze tips als je je huis een nieuwe verflaag wilt geven: dit gaat gegarandeerd vlotter en zorgvuldiger.

Stel eerst je interieur samen

Zoals hierboven al even aangegeven, wordt je interieur vaak gekocht na het verven van de muren. Echter, een van de gemakkelijkste manieren om ervoor te zorgen dat je verf goed aansluit bij de rest van de ruimte is het gebruik van het stof van je meubel als inspiratiebron voor je ontwerp. Dit kan dus bijvoorbeeld je (reeds aanwezige) bank, stoel en poef zijn.

Als je eerst de verf kiest, is het mogelijk dat je beperkt bent tot een paar stofopties die bij je muur passen. Maar als je je kleurenpalet op een bestaand product baseert, is de kans veel groter dat je een bijpassende tint verf vindt.

Kies het juiste verfmerk

Het is belangrijk om de juiste keuze te maken qua verfmerk. Er bestaan veel namaakverven die teveel vermengd zijn met water. Hierdoor kan het zijn dat je meerdere malen opnieuw moet verven om het gewenste kleureffect op je muren te realiseren. Gerenommeerde merken zijn bijvoorbeeld Sikkens en Histor. Met een verf zoals Sikkens Rubbol, heb je vaak met een enkele laag verf al genoeg. Uiteindelijk ben je hierdoor vaak zelfs nog voordeliger uit dan een goedkoop alternatief.

Wanneer kan ik de volgende verflaag aanbrengen?

Normaal gesproken moet je op z’n minst 2 uur wachten totdat je overgaat op een volgende verflaag. Is de verf dan nog steeds vochtig? Wacht dan tot het verder ingedroogd is voordat je een nieuwe verflaag aanbrengt. Sterk getinte verf heeft gemiddeld genomen meer wachttijd nodig dan een lichte verf.

Wanneer kan ik mijn geverfde muren schoonmaken?

Wacht normaal gesproken minstens twee weken voor het reinigen om de verf de tijd te geven om volledig op te drogen en in te laten trekken in de muur. Sommige verfsoorten hebben tot wel 30 dagen nodig, dus lees de aanwijzingen op de verf die je gebruikt.

Wat is de beste manier om de verf bij te werken?

Als je een geverfd oppervlak wil bijwerken, kies er bij voorkeur voor om exact hetzelfde materiaal te gebruiken. Dit geldt dus voor zowel de verf als de gebruikte accessoires. Hierdoor ontstaat er geen verschil in kleur, glans en textuur. Meet ook de temperatuur- en luchtvochtigheid: deze moeten vergelijkbaar zijn met het moment van aanbrengen van de eerste laag.