Heb je last van bedwantsen? Neem dan contact op met een professional om bedwantsen te bestrijden.

Ondanks hun prevalentie in de afgelopen jaren zijn de meeste mensen onbekend of verkeerd geïnformeerd als het gaat om bedwantsen. Ze weten vaak niet waar de bedwantsen te vinden zijn, hoe ze zich verspreiden en hoe je een bedwantsenplaag moeten bestrijden. Het is daarom van belang om het een en ander te weten over bedwantsen, zoals: wat zijn bedwantsen?, waar komen ze vandaan? en wat trekt bedwantsen aan?

Wetenschap van de aantrekking van bedwantsen

Er wordt gedacht dat bedwantsen zich naast de mens te hebben ontwikkeld, uit de grotten kwamen na de ijstijd en ons tegenwoordig nog steeds volgen in de moderne beschaving. Ze hebben een erg pragmatische manier van communiceren; veel eenvoudiger dan hoe wij communiceren! Ze zenden feromonen uit om aan andere bedwantsen te signaleren wanneer ze in gevaar zijn of wanneer ze elkaar willen ontmoeten om te paren. Buiten deze sociale basisbehoeften, hebben bedwantsen over het algemeen een eenvoudige routine van eten, verteren en slapen.

Terwijl ze het grootste deel van de dag doorbrengen met het verstoppen in het donker en het verteren van hun laatste maaltijd, moet een bedwants op een gegeven moment op zoek gaan naar een maaltijd. Omdat ze zich alleen met bloed voeden, betekent dit dat ze op zoek zijn naar een slapende persoon om zich te voeden. Omdat ze niet wendbaar zijn en een slecht gezichtsvermogen hebben, hebben ze vrij beperkte middelen om te “jagen” op hun voedselbron.

Hoe slagen ze er dan in om ons in onze bedden te vinden?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, leven bedwantsen niet uitsluitend in je bed. Hoewel er veel bedwantsen in de naden van je matras of in de gewrichten en hoeken van je bedframe kunnen zitten, kunnen ze zich net zo goed elders in je kamer verstoppen. Ze vertrouwen op chemische signalen om je te vinden, net als een chemische radar die hen een gevoel van richting en nabijheid geeft totdat ze de goudmijn vinden: je blootgestelde huid en het voedende bloed dat onder het oppervlak stroomt.

Wat zijn deze chemische lokmiddelen die bedwantsen aantrekken?

De belangrijkste twee zijn vrij eenvoudig: kooldioxide en warmtestraling. Terwijl je slaapt, adem en stoot je veel sneller kooldioxide uit dan wat er al in de lucht om je heen aanwezig is. Je straalt ook voortdurend warmte uit, waardoor je een gigantisch doelwit wordt voor een klein insect dat gevoelig is voor warmtesignalen.

De andere chemicaliën die bedwantsen aantrekken zijn veel subtieler van aard. Kairomonen zoals octenol, melkzuur en andere organische zuren kunnen bedwantsen naar slapende mensen trekken. We zenden deze chemicaliën in sporen uit door onze adem en zweet, zelfs terwijl we slapen.