Beheer je al vastgoed of ben je in de toekomst van plan om dat te doen? Dan is het cruciaal om te weten hoe je dit effectief kunt managen. Vastgoed beheren gaat niet alleen over iets repareren als het kapot gaat, het gaat om veel meer dan dat. Als vastgoedbeheerder hangt je succes af van hoe je je eigendommen managet. In deze blog gaan we uitleggen wat een goede vastgoedmanager maakt.

Lange termijn/korte termijn

Ondernemers zijn de laatste jaren geobsedeerd geraakt door vastgoed en niet alleen voor de lange termijn. De groei van AirBnB bijvoorbeeld heeft de wereld van vastgoed drastisch veranderd. Dit is namelijk waar op het moment het meeste geld te verdienen valt: korte termijnverhuur van huisjes of appartementjes. Korte termijnverhuur is een groeiende markt, maar lange termijnverhuur is natuurlijk ook zeker niet verkeerd. Wat het voordeel is van lange termijnverhuur is dat het zorgt voor passief inkomen. Als beheerder hoef je er niet veel naar om te kijken en de huur blijft maar binnenkomen. Het voordeel van korte termijnverhuur is, dat als er veel vraag is naar jouw pand, er veel meer te verdienen valt als je meerdere huurders in een korte periode hebt. 

Wat maakt een goede vastgoed manager?

Of het nou korte of lange termijnverhuur is: er zijn een aantal dingen die een goede vastgoed manager onderscheidt van een gemiddelde. Denk aan:

  1. Transparantie. Het beheren van vastgoed gaat allemaal om transparantie, hard werken en communicatie. De eerste stap die je moet ondernemen als je wilt starten in deze branche is om alle aspecten van het huis te weten en de plus- en minpunten aangeven bij de huurder of koper van het pand.  
  2. Ken je eigendom. Ook moet je weten van alle systemen die in het huis actief zijn en hoe vaak ze onderhoud nodig hebben en wat de levensduur is. Als je alles over je huis weet, dan kan je op de sterke kanten inspelen bij het verhuren ervan.
  3. Herinvesteren. Daarnaast is het handig om te blijven investeren in je vastgoed. We raden je aan om een deel van de huuropbrengst te herinvesteren in je pand. Dit zorgt ervoor dat je pand in een goede staat blijft. Goede recensies van huurders zijn good for business, dus onderhoud is een investering in je bedrijfsimago en de kwaliteit van je pand.  
  4. Financieel plan. Bij het maken van een financieel plan zet je op papier wat de kosten en baten van je pand zullen worden. Dit hangt af van de locatie van het gebouw, de grootte en de voorzieningen waarover het beschikt. Zodra je een schatting hebt gemaakt van hoeveel je huis gaat opbrengen, wordt het tijd om hem op de markt te zetten. Kijk vooral ook naar concurrerende huurhuizen en voor welke prijs deze worden verhuurd met bepaalde voorzieningen. Als je deze activiteiten liever wilt uitbesteden, raden wij aan om dit via Immohaege te doen.