Vroeger had je op tv het programma: Het Huis van de toekomst. Daarin werden allerlei toekomstige technologische vindingen besproken, wat er allemaal wel niet mogelijk zou zijn in de toekomst. Tegenwoordig zien we veel van wat er tijdens dit programma in de jaren 80 besproken werd, terug in onze hedendaagse woningen. Toch moeten we er nog bij vertellen dat veel mensen nog niet volledig in de domotica gestapt zijn. In deze blog vertellen we er meer over

Wat is domotica? 

Wat betekent dit woord eigenlijk? Het eerste deel domo komt van domus, dat in het Latijn huis betekent, het laatste deel tica betekent zoveel als toegepaste kennis. In de domotica tracht men diensten (zoals Spotify of meldkamer voor een alarmsysteem, dus dat wat buiten de woning zit) en huistechniek samen te brengen op zo’n manier dat de kwaliteit van leven van de bewoners verbetert. In feite gaat het erover dat processen in je woningen geautomatiseerd worden, zoals bijvoorbeeld het op temperatuur brengen van je woning als je bijna thuis komt. Dit is in te stellen met bijvoorbeeld een tablet. Een slimme thermostaat is een voorbeeld van een onderdeel binnen de domotica. 

Voordelen van domotica

De verschillende voordelen van domotica laten zich raden. Er wordt je veel werk uit handen genomen door de geautomatiseerde processen die we eerst zagen binnen een industriële context, maar nu steeds vaker op moderne woningen worden toegepast. Daarbij is het erg handig voor mensen met een functiebeperking om zich te verhouden tot domotica omdat op deze manier ze veel zelfredzame kunnen zijn. Het is dan ook niet voor niets dat de huizen van deze mensen in vele gevallen al veel eerder geautomatiseerd zijn. 

Een ander voordeel is natuurlijk dat wanneer je thuiskomt van een lange werkweek, het erg fijn is om in een woning te komen die in de winter bijvoorbeeld niet koud is, maar alvast warm gestookt. Het is mogelijk om je woning helemaal in te richten volgens de nieuwe vindingen in de domotica. Bij https://www.hinfelaar.nl/ helpen ze je graag verder op dit gebied.