Een winkelpand of een openbaar gebouw heeft vaak hun deuren openstaan om zo toegankelijker over te komen en drempels voor mogelijke bezoekers verder te verlagen. Het zorgt er echter voor dat veel warmte het pand verlaat via de openstaande deuren. In deze blog geven we een aantal oplossingen voor het probleem van verlies aan ruimte.

Luchtgordijn

Een luchtgordijn is een veel gebruikte oplossing voor het probleem van warmteverlies. Het luchtgordijn wordt geplaatst boven de openstaande deuren en blaast verwarmde lucht naar beneden zodat deze warme lucht als een gordijn over bezoekers valt. Het mooie van een luchtgordijn is dat het, vanwege de sterke luchtstroom, dient als een barrière voor koude, warme of zelfs vieze lucht van buiten.

Verbeterde isolatie

Isolatie kan helpen als het in het pand koud is. Door de muren, vloeren, etc. beter te isoleren, blijft de kou meer in het pand zitten. Natuurlijk helpt deze isolatie niet direct naast de openstaande deur, maar het kan goed helpen wat dieper in de winkel of het pand. Er zijn verschillende soorten isolatie die je kunt gebruiken om de warmte beter vast te houden, denk hierbij aan (spouw)muurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie.

Draaideuren

Draaideuren zijn een goed alternatief voor warmteverlies. Je kunt ervoor kiezen om de openstaande deuren te vervangen voor een draaideur om op die manier toch de ruimte afgesloten te hebben van de elementen van buiten. Een draaideur is misschien iets minder open en laagdrempelig dan een gebruikelijke openstaande deur. Desalniettemin kan het ervoor zorgen dat mensen zich beter op hun gemak voelen in de ruimte.

Verwarming omhoog

Tenslotte kun je natuurlijk altijd nog de verwarming hoger zetten. Dit is misschien niet het goedkoopste alternatief, maar het kan wel een gulden middenweg zijn wanneer je aan de ene kant wil dat de bezoekers van je pand zich prettig voelen, en aan de andere kant de deuren toch open wil hebben staan.