Bij het kopen van de nieuwe woning zijn er veel dingen waar je op moet letten, want het is immers niet een aankoop die je maar zo doet. Veel mensen laten zich daarom adviseren door makelaar. Ook wordt er vaak een bouwkundig expert in de arm genomen om te kijken of een huis helemaal voldoet aan de eisen. Toch kun jezelf ook naar een aantal dingen kijken en om zo van tevoren alvast te stellen of een woning iets voor je is of niet, namelijk door vragen te stellen kom je veel te weten over de staat van de woning. In deze blog gaan we een aantal tips gegeven waarmee je jezelf kunt kijken of een woning iets voor je is of dat je beter een andere woning gaan kiezen.  

Check de vloer

Bij het bezichtigen van een woning, kijk dan goed naar de vloer. Zie je bollingen in het hout, is de vloer egaal en goed onderhouden. Wanneer een woning oud is, bijvoorbeeld een jaren 30-woning, dan is het helemaal niet gek om goed te checken of er geen zwam in de vloer zit. Dit is een aandoening van de vloer die zeer kostenintensief kan zijn. Wanneer de woning houten vloeren heeft, dan kan het zo zijn dat de zwam overal in zit. Dat wil je niet, want dit laten verhelpen betekent vaak een nieuwe vloer laten zetten.

Isolatie

In oude huizen zie je vaak dat er sprake is van een slechte isolatie. Vroeger had men gewoon heel andere ideeën over wat goede isolatie was. Doordat isolatie in jaren 30-woningen bijvoorbeeld niet op orde is, kan het zo zijn dat er sprake is van isolatieproblemen. Wat zijn deze problemen? Er zijn een aantal bekende problemen met oude huizen waarvan de isolatie niet op orde is, we noemen een aantal:

Gelukkig zijn er tal van dingen die je kunt doen om isolatieproblemen op te lossen. Je kunt je woning laten impregneren door een erkend bedrijf en ook de muren, zoals de spouwmuur, kun je laten inspuiten met vocht isolerende materialen. Deze materialen zijn eveneens warmte-isolerend waardoor je energierekening naar beneden gaat omdat je simpelweg minder energie verstookt.

Check het dak

Wanneer je een woning koopt moet je ook zeker gaan kijken naar het dak. Waarom is dit zo belangrijk? Een lekkend dak is een bron van problemen voor je woning, zoals schimmelvorming en waterschade. Het repareren van een dak kan veel geld kosten en soms moet het hele dak zelf vervangen worden. Wanneer je een woning koopt, laat dan het dak checken door een erkende dakdekker.

Conclusie

Bij het kopen van een woning zijn er veel dingen waar je naar kan kijken om te zorgen dat je woning altijd ideaal is en past bij je wensen en budget. In deze blog hebben jullie tips willen geven, omdat je op deze manier veel beter je geld kunnen besteden. Wanneer je een woning gaat kopen, dan is het belangrijk om altijd een expert in de arm te nemen die samen met je kan kijken naar de staat van de woning. Wanneer de gevraagde prijs te hoog is ten opzichten van de problemen die er bijvoorbeeld met de woning kunnen zijn, dan is het goed om af te dingen. Je moet dan inschatten wat eventuele reparaties aan de woning gaan kosten. Dit totaalbedrag trek je af van de vraagprijs. Sowieso raden we je af om het volle pond te betalen voor een woning. In sommige gevallen kan het simpelweg niet anders, omdat er veel kapers op de kust zijn in een overspannen woningmarkt zoals die thans bestaat. Dan moet je soms overbieden om te krijgen wat je wilt. Wanneer je laat begeleiden door een makelaar, dan zul je betere woningen kunnen bezichtigen en vaak een lagere prijs betalen. De makelaar heeft inzicht in de markt en kan op deze manier sneller schakelen en jou matchen aan woningen die passen bij je budget. We hopen dat je genoeg informatie hebt gekregen in deze blog om een juiste keuze te maken. Blijf ons volgen en blogs lezen, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste trends op het gebied van wonen en leven.