Stel je voor je hebt een nieuw huis laten bouwen of je hebt een nieuw bedrijfspand waar je met je bedrijf in gaat, je hebt dan een nieuw plafond nodig. Net als de gemiddelde mens heb je waarschijnlijk niet heel veel verstand van verschillende plafondsoorten en hun eigenschappen. In deze blog helpen we je daarom met je keuze hierin. We gaan van een aantal plafond soorten de voor- en nadelen noemen. Op basis hiervan kun je dan zelf je keuze maken.

Conventioneel plafond

Het conventionele plafond is het plafond wat je vaak in huizen aantreft. Conventionele plafonds zijn makkelijk aan te passen maar er is niks speciaals aan het zo’n plafond. Als je plant op toekomstige uitbreiding van een kamer dan is het verstandig om niet voor een conventioneel plafond te kiezen omdat bij uitbreiding je niet standaard materialen moet gebruiken die je veel gaan kosten.

Systeemplafond

Een systeemplafond vind je vaak binnen bedrijfspanden. Dit plafond is ideaal om bijvoorbeeld verschillende draden of andere dingen die je niet wilt zien een plek te geven boven het plafond. Het zijn vierkante panelen van een heel licht materiaal. Meestal geeft een systeemplafond een soort van industrieel gevoel maar je hebt ook verschillende varianten van het plafond waardoor het meer en huiselijk gevoel kan geven. Een systeemplafond is over het algemeen goedkoop maar je moet er wel rekening mee houden dat het dak met minimaal 15 cm naar beneden komt. Dus als je al niet zo’n hoog dak hebt dan is een systeemplafond waarschijnlijk geen goede optie.

Een dienblad plafond

Dit is het soort plafond die je vaak vindt in eetkamers of keukens. Meestal is een dienblad plafond rechthoekig. Een dienblad plafond lijkt ook een beetje op een dienblad want de buitenste laag is hoog en het binnenste rechthoek ligt laag. Wat het dienblad plafond doet is van een vrij lage kamer een hoge illusie geven. Een dienblad plafond is zeker een aanrader voor in kamers waar je gasten verwacht omdat dit een hele indruk kan maken.

Conclusie

Het conventionele plafond en systeemplafond zijn aantrekkelijk omdat zij een lage prijs hebben. Maar het dienblad plafond scoort op zijn schoonheid en illusie van ruimte. Daarnaast zijn systeemplafonds zeer geschikt voor in bedrijfspanden en conventionele plafonds en dienblad plafonds voor in het huis.