Veel aannemers en vloerdeskundigen zijn bedreven in het plaatsen van parketvloeren, maar of je nu kiest voor een professional of zelf de klus aanpakt, de volgende tips geven u een idee van wat er allemaal bij komt kijken. Houd er rekening mee dat de specificaties van de fabrikant variëren, dus volg altijd de instructies in de verpakking van parketvloertegels.

Voorbereiding voor installatie

Parketvloeren moeten op een stabiele ondergrond, zoals een stevige ondervloer, worden gelegd. De ondergrond moet droog en vlak zijn. Verwijder de plinten vóór de plaatsing.

Laat het acclimatiseren

Parket is van echt hout en moet zich aanpassen aan de ruimte waar het wordt gelegd om het risico van later optredende kieren tussen de stroken te verminderen. De standaard acclimatisatietijd voor hardhout is twee weken. Je hoeft de dozen alleen maar in de ruimte te plaatsen; je hoeft het parket er niet uit te halen. De houten stroken kunnen in deze tijd door de aanpassing aan de temperatuur en de luchtvochtigheid ongemerkt bewegen.

Stel de lay-out zorgvuldig op

Een goed parket patroon herhaaltzich bij elke volgende tegel en als de rijen niet perfect recht zijn, of niet precies op één lijn liggen met de muren, zal het eindresultaat amateuristisch zijn. Niet alle ruimtes zijn perfect vierkant en daar moet je rekening mee houden bij het maken van een lay-out. Tegels worden geleverd met gedetailleerde instructies voor het ontwikkelen van een vloerindeling. Volg deze aanwijzingen tot op de letter voor professioneel uitziende resultaten.

Gebruik de aanbevolen materialen en gereedschappen

De aanbevolen gereedschappen en materialen zijn ontworpen om u de beste resultaten te geven, dus niet alleen met wat er in de buurt is. Niet alleen kan het type lijm variëren afhankelijk van het merk parket, de fabrikant zal vaak een troffel met specifieke inkepingen aanbevelen.

Zaag met een decoupeerzaag, niet met een cirkelzaag

Terwijl het gebruikelijk is om andere soorten houten vloeren met een cirkelzaag te zagen, wordt parket vaak geleverd met kleine draden die in de houten stroken zijn ingebed. Deze draden kunnen verstrikt raken in het spinblad van een cirkelzaag, waardoor een gevaar ontstaat, de tegel wordt verpest en de zaag mogelijk wordt beschadigd. De op-en-neergaande beweging van een decoupeerzaag zaagt zonder problemen door het hout en de draad heen.