Hoe zorg je ervoor dat je huis het hele jaar door goed onderhouden blijft? Wij geven je in dit artikel wat tips. Als je jouw huis regelmatig onderhoudt, kun je jezelf veel kosten van grote reparaties in de besparen.  Met een regelmatig onderhoudsschema en het uitvoeren van kleine reparaties zorg je ervoor dat er niet zo snel een grote reparatie nodig zal zijn.

Dakinspectie

Je dak moet minstens twee keer per jaar worden ge├»nspecteerd.  Of je dat zelf doet of een dakdekker in Haarlem inhuurt, er moet in ieder geval iemand naar kijken. De herfst is een goed moment om dit te doen, want je zult zeker willen dat het dak in goede staat is voordat de winter begint en de sneeuw en gladheid het moeilijk maakt om eventuele problemen op te lossen.

Zoek naar tekenen van waterschade, loszittend of beschadigde dakpannen et cetera. Afhankelijk van hoe handig je bent, kun je deze problemen mogelijk zelf oplossen.  Maar als je het niet zeker weet, raden we je aan om een professionele dakdekker in te huren.

Maak de goot schoon

Herfst betekent dode bladeren. Dode bladeren verstoppen uw goot, wat lekkages kan veroorzaken. Als je dakgoten vol puin en bladeren zitten, kan het water niet makkelijk naar beneden stromen en presteren ze niet zoals het hoort. Gelukkig is daar een relatief eenvoudige taak voor.  Ga tegen het einde van elk najaarsseizoen op een ladder staan maak je dakgoot schoon.

Controleer de ramen en deuren

Kijk eens naar het kozijnen, ramen en deuren.  Met de winter in aantocht wil je bijvoorbeeld niet dat de warme lucht uit je huis lekt.  Luchtlekken zijn niet alleen tochtig – ze zijn duur ook! Controleer de afdichtingen van de ramen en deuren en bepaal of ze lucht laten ontsnappen.