Als je eenmaal begonnen bent met het verzamelen van wijn, moet je een plek vinden om al die flessen op te slaan en wil je graag een wijnrek kopen.  Voor sommige verzamelaars is een wijnkoeler of wijnkoelkast een goede oplossing. Voor veel wijnliefhebbers groeit de collectie echter heel snel. De aankoop van wijnrekken en het creëren van een wijnkelder of wijnopslagruimte is de logische volgende stap. Als jij je afvraagt welk soort wijnrek je moet kopen, dan ben je niet alleen. Met zoveel wijnrekken in verschillende stijlen en maten is de keuze van de juiste wijnrek een echte uitdaging.

Ligging

De eerste stap is bepalen waar je het wijnrek plaatst. De grootste fout die veel mensen maken is het plaatsen van een wijnrek in de keuken, waar zonlicht en veranderende temperaturen snel een fles wijn kunnen verpesten. Het is aan te raden om het rek te plaatsen in het koelste deel van het huis, bij voorkeur de kelder. Denk goed na over welke wijnen je op wijnrekken moet bewaren. Wijnen die opgeslagen worden buiten een koeleenheid of buiten een kelder moeten wijnen zijn waarvan je weet dat ze binnen een korte periode worden verbruikt. Zelfs in een kelder kunnen de temperaturen stijgen tot boven de 12 tot 14 graden die als optimaal worden beschouwd voor wijnopslag.

Capaciteit

Een van de moeilijkste aspecten van het kiezen van een wijnrek is om erachter te komen hoeveel wijn je wilt opslaan. Het antwoord op deze vraag hangt niet alleen af van de hoeveelheid wijn die je drinkt, maar ook van de soorten wijn die je wilt drinken. Bepaalde soorten wijnflessen passen niet in de standaardopeningen van veel wijnrekken.  Magnum flessen zijn natuurlijk veel groter dan de standaard Bordeaux flessen en de meeste champagneflessen hebben ook grotere openingen nodig.  Bourgondiërs, sommige Pinot noirs en Chardonnay’s hebben ook wijnrekopeningen nodig die iets groter zijn dan de standaard 8,8 cm ruimte.

Een rek, een koeler of de kelder

Bij het verzamelen van een wijncollectie is het gemakkelijk te onderschatten hoeveel plezier je zult hebben en hoeveel flessen je zult kopen. Hoewel je misschien geen ruimte hebt om een echte wijnkelder in huis te bouwen, kun je alleen van je wijn genieten als je hem goed bewaart.  Wijnrekken worden het best gebruikt in een temperatuur- en vocht gecontroleerde ruimte, weg van zonlicht. Het is aan te raden om een goedkope wijnkoelkast te kopen met 16 tot 50 flessen. Plaats geen wijnkoeler in een kast, tenzij de deur of de deur is afgesloten omdat het warm kan worden in de kast. De bescherming van je wijncollectie is essentieel. Goede wijnen en wijnen die in de toekomst gedronken moeten worden, moeten altijd op de juiste temperatuur worden bewaard met behulp van een koelsysteem in de vorm van een wijnkoelkast of een goede kelder.