Na enige tijd gehuurd te hebben, zal je je realiseren dat je moet stoppen met het maand na maand weggooien van geld en dat je beter een huis of appartement kan kopen. In dit blog vind je een checklist van dingen waar je rekening mee moet houden voordat je tot kopen overgaat.

Voordat je een appartement gevonden hebt

  • Kies de buurt of wijk waar je een appartement wilt kopen. Om een goede keuze te maken zal je enige tijd in de buurt moeten doorbrengen of in ieder geval wat onderzoek moeten doen
  • Voordat je gaat kopen moet je de markt grondig onderzoeken om er zeker van te zijn dat je waar voor je geld krijgt. Praat met onafhankelijke taxateurs en makelaars en controleer de recente verkopen in de omgeving. Vertrouw niet op advies van de ontwikkelaar of hun agent. Je wilt weten dat de waarde van het appartement in ieder geval overeenkomt met wat je betaalt.
  • Bezoek zo veel mogelijk plaatsen als je woningen vindt die aan je criteria voldoen, zodat je een goed idee hebt van wat je voor je geld krijgt.

Na het vinden van een appartement

  • Controleer of de woning waarin je geïnteresseerd bent dichtbij de faciliteiten die je nodig hebt zit, bijvoorbeeld winkels, openbaar vervoer, parken, ziekenhuizen, scholen, werk, fitnessruimte, enz.
  • Wanneer je ervoor kiest om in een appartement te wonen, bekijk dan of het gebouw in de buurt van clubs, cafés of andere live muzieklocaties ligt. Wat is de hoeveelheid passerend verkeer, is het lawaaiig in de spitsuren? Heeft het geluid invloed op je levensstijl? Het is een goed idee om een inspectie van het gebouw te doen tijdens de avond of tijdens de spitsuren voordat je akkoord gaat met de aankoop.
  • Hoe oud is het gebouw? Is de leeftijd van het gebouw in ogenschouw genomen, zijn er voorzieningen die waarschijnlijk moeten worden gerepareerd of vervangen? Het is sterk aan te raden dat je een rapport van de architect of ingenieurs over het gebouw opvraagt voordat je tot aankoop besluit.
  • Wat zijn bijvoorbeeld de veiligheidsmaatregelen, kan iemand het gebouw zomaar binnenlopen? Zijn er bewakingscamera’s?
  • Heeft het appartement een balkon zodat je kunt genieten van het uitzicht of de middagzon? Of ben je afgeschermd door andere gebouwen?
  • Wat zijn de onderhoudskosten? Veel mensen denken hier niet aan als ze een nieuw appartement kopen. De kosten zullen over het algemeen betrekking hebben op de gemeentelijke belasting, taxatiebelasting, waterkosten, gemeenschappelijke elektriciteitskosten en eventuele liftkosten. Ontdek hoeveel de onderhoudskosten zijn en wat er is inbegrepen in de huidige kosten. Parkeertarieven kunnen bijvoorbeeld gescheiden zijn.

Er komt dus nogal wat kijken bij het uitzoeken van een appartement. Gelukkig zijn er makelaars door heel Nederland die je kunnen helpen bij het bemiddelen, huren en verhuren van een gloednieuwe woning. Zo kun je onder andere terecht bij Hypodomus Eindhoven, een bedrijf dat als makelaar onder meer in Geldrop, Veldhoven en Waalre actief is.