Het leggen van een dak is een taak die je zorgvuldig uit dient te voeren. Daarom kiezen veel huiseigenaren ervoor om een dakdekker in te huren. Toch zijn er genoeg doe-het-zelvers die de klus wel aandurven. Voor die doorzetters hebben we een aantal tips voor je klaarstaan om de klus veilig en snel te klaren. 

First things first: een strakke planning

Een goede planning is essentieel om het dak te leggen. En dat begint al met het hebben van de juiste materialen en gunstige weersomstandigheden. Maak een checklist van alles en nog wat je nodig hebt. Het is ook het beste om er zeker van te zijn dat je een schatting hebt van de tijd die de klus zal duren. Planning zal altijd leiden tot een betere voortgang.

Denk twee keer na voordat je begint met zelf dakdekken

Wees er zeker van dat je alle werkzaamheden zelf uit kunt voeren. Het verschilt behoorlijk als je shingles op een tuinhuis moet leggen of dat je een nieuw dak belegt met zware dakpannen. Als je alleen een paar losse dakpannen moet repareren, is het iets minder complex dan een nieuwe dakconstructie. Denk ook na over de hoogte waarop je moet werken. Sommige daken zijn veel hoger en steiler dan andere. Onthoud dat je alles in overweging moet nemen.

Veiligheid voorop: voorkom struikelgevaar

Werkplaatsen kunnen behoorlijk rommelig worden. Zorg ervoor dat je het gebied vrij houdt van puin en ander werkmateriaal. Als je op een steil dak loopt, let dan op zaken als spijkers, losliggend gereedschap en zelfs losse dakpannen. Dit kan een groot gevaar voor de veiligheid opleveren.

Vraag familie, buren of vrienden om te helpen

Hoe eenvoudig het project ook klinkt, werk nooit alleen als dakdekker. Het beste is om een extra paar handen en ogen in de buurt te hebben. Dit werkt namelijk veel sneller als je iemand hebt die je dingen aan kan geven en bij het sjouwen van materialen. En aanvullend op safety first: als er een ongeluk gebeurt, zal die persoon er zijn om te helpen.