Heb je je huis helemaal ingericht, maar mis je toch net die finishing touch? Dan zijn slimme lampen misschien wel dé oplossing voor jou. Steeds meer huizen in Nederland zijn voorzien van slimme verlichting, maar wat is het eigenlijk?

 

Gemakkelijk en besparend

Een slimme verlichtingsset bestaat uit slimme lampen en een bridge. Door je gloeilampen te vervangen door slimme lampen kan je je lampen vervolgens eenvoudig besturen via een bijbehorende app, je Google Home speaker of bijvoorbeeld door de te koppelen aan Siri. De lampen zijn aan elkaar gekoppeld en zijn verbonden aan je WiFi-netwerk met behulp van een bridge, die je koppelt aan je router. Je bedient de verlichting hierdoor overal in huis simpelweg vanaf de bank. Voorbeelden van slimme lampen zijn Philips Hue, Innr en Osram Lightify. Ze zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar, zoals voor de standaard E27, E14 en GU10 fittingen, maar ook in de vorm van ledstrips of losstaande lampen. Ook is het mogelijk je lampen te koppelen aan bijvoorbeeld een bewegingsmelder, zodat je nooit onnodig je lampen aan hebt staan en daarmee kostbare energie verspilt.

 

Slimme lampen zijn bovendien altijd ledlampen, wat betekent dat ze veel minder energie verbruiken dan een gloeilamp. Hoewel ze in aanschaf duurder zijn, zijn ze op de lange termijn daardoor een stuk goedkoper. Bovendien hebben ze een veel langere levensduur! Uiteraard kan je je gloeilampen ook simpelweg vervangen voor standaard ledlampen om ditzelfde besparende effect te hebben. Ledlampen zijn vaak echter erg fel, wat niet erg bevorderlijk is voor de sfeer in huis, dit ‘probleem’ lost slimme verlichting echter ook op.

 

Meer sfeer

We gaven je al eerder tips om je woning meer sfeervol te maken, maar slimme verlichting kan je net dat beetje extra geven. Naast de koppeling aan je WiFi is een ander voordeel van slimme lampen dat je deze in veel gevallen kan dimmen of zelfs van kleur kan laten veranderen. Hierdoor kan je de lampen aanpassen aan de sfeer die je wilt creëren, van gedimde lampen tijdens een filmavondje tot felle verlichting voor optimale concentratie bij het studeren of een telkens veranderend kleurenpalet voor een feestje. Slimme lampen zorgen altijd voor de perfecte sfeer, het creëert een geheel eigen beleving van je lampen!

 

Positief effect op je stemming

Heb je slimme verlichting gekocht die tevens van kleur kan veranderen? Dan heb je direct een medicijn voor je mentale gezondheid gekocht. Kleuren kunnen namelijk een positief effect hebben op hoe jij je voelt. Zo kunnen ze je tot rust laten laten komen, je een vrolijker gevoel geven of ervoor zorgen dat je meer energie hebt. Zit je dus even in een dipje? Geef je lampen dan een gele kleur en je krijgt ongetwijfeld een vrolijker gevoel van binnen.