Sommige ruimten galmen. Dit komt doordat deze ruimten doorgaans onvoldoende objecten hebben die geluidsgolven “breken”. In deze blog leggen wij je uit hoe galm ontstaat en hoe je het probleem van een galmende kamer kunt oplossen.

Waarom galmen sommige ruimten?

Waarschijnlijk heb je het al eens opgemerkt: een ruimte met galm is vaak een tamelijk lege ruimte. De reden hiervoor heeft te maken met de aard van geluid. Geluid is in essentie niets anders dan onze interpretatie van een verandering in de luchtdruk gedurende een bepaalde periode. Trillingen in de lucht komen via de oorschelp onze oren binnen. Deze trillingen worden vervolgens door het brein vertaald naar een signaal dat we geluid noemen. We zijn eraan gewend om geluid enkel te horen, maar subsonische geluiden kun je in sommige gevallen voelen in plaats van horen!

Deze trillingen in de lucht worden weerkaatst door oppervlakten en objecten die zich in het pad bevinden van de trilling. Wanneer het oppervlak dat geraakt wordt door de trilling vlak is, wordt deze trilling of geluidsgolf niet verstoord en zal deze grotendeels in zijn geheel worden teruggekaatst. Als het oppervlak dat geraakt wordt door de trilling niet egaal is, zal de geluidsgolf verstoord teruggekaatst worden en is het daardoor minder duidelijk hoorbaar als galm.

Oplossingen

Door meer objecten te plaatsen in een ruimte kun je de galmende eigenschappen erg goed beperken. Je kunt hierbij denken aan tafels, wanddecoraties, kamerplanten, banken en andere vormen van interieur.

Maar misschien wil je juist een cleane en strakke uitstraling geven aan de desbetreffende ruimte. In dat geval is er ook een alternatieve oplossing beschikbaar, zoals door middel van een akoestisch plafond. Hierbij zal het plafond behandeld worden door een specialist die ervoor zorgt dat geluid beter geabsorbeerd wordt. Dit kan erg veel schelen in de geluidservaring van de ruimte.