Wil jij mondkapjes kopen, dan is het verstandig om hier even goed over na te denken. Er zijn namelijk verschillende soorten mondmaskers te koop en je kunt deze op verschillende plekken aanschaffen. Daarnaast hoef je je mondkapjes niet te kopen, maar kun je ze ook zelf maken, mocht je dit willen. Mondmaskers zijn verplicht in het openbaar vervoer, dus het is altijd goed om er een aantal bij je te hebben. Hier hebben we enkele aandachtspunten opgesteld ter ondersteuning bij het mondkapjes kopen.

Wegwerp- of stoffen mondkapjes kopen?

Je hebt de keuze tussen stoffen- en wegwerp mondkapjes.

  • Stoffen kapjes: stoffen kapjes kun je kopen of zelf maken. Je gebruikt elke keer een nieuwe, maar ze zijn te wassen en opnieuw te gebruiken. Ga je veel met het openbaar vervoer, dan is dit een goede optie.
  • Wegwerp mondkapjes: besluit je wegwerp kapjes te kopen, dan gebruik je deze maar één keer en daarna gooi je ze direct bij het restafval. Ga je elke dag naar je werk met het openbaar vervoer, dan heb je er dus 10 nodig elke week. Dat is veel. Reis je niet regelmatig met het openbaar vervoer, dan zijn deze wegwerp mondkapjes ideaal.

Een mondkapje beschermt jou niet

De niet-medische mondkapjes die verplicht zijn in het openbaar vervoer beschermen jou niet tegen het oplopen van het virus. Ze zorgen er juist voor dat jij het virus niet kunt overdragen. Daar hoef je niet van te schrikken, want iedereen heeft in het openbaar vervoer een mondkapje op. Daarom is het voldoende om niet-medische mondkapjes te kopen; iedereen beschermt elkaar. Zo lang alle passagiers een mondkapje dragen zal het virus zich aanzienlijk minder snel verspreiden.

Lees de gebruiksaanwijzing goed door

Voor het best mogelijke effect, lees je de gebruiksaanwijzing van de mondkapjes goed door. Als je mondkapjes gaat kopen, dan staat er als het goed is duidelijk vermeld hoe je ze moet gebruiken. We hebben hier alvast een stappenplan voor je gemaakt.

  1. Was je handen goed en desinfecteer je handen daarna.
  2. Pak het mondkapje op bij de elastiekjes of touwtjes en plaats hem over je neus, mond en kin.
  3. Bevestig de elastiekjes achter je oren of knoop de touwtjes vast.
  4. Zonder het stof aan te raken zorg je ervoor dat het kapje van neus tot kin afdekt en comfortabel zit.
  5. Draag het mondkapje maar één keer en dan nooit langer dan aangegeven op de verpakking.
  6. Als het mondkapje nat wordt, plaats dan een nieuwe.
  7. Om het mondkapje weer te verwijderen pak je hem vast bij de elastiekjes of touwtjes en doe je hem af.
  8. Daarna was- en desinfecteer je je handen.

Mondkapjes bewaren

Besluit je tot stoffen mondkapjes kopen, dan bewaar je deze in een afgesloten zak. Je doet ze daar in direct nadat je ze gewassen en gedroogd hebt. De gebruikte stoffen mondkapjes plaats je in een andere afgesloten zak en deze was je zo snel mogelijk nadat je ze gebruikt hebt. Wegwerp mondkapjes zijn al verpakt. Deze hoef je niet op te bergen, want je gooit ze bij het restafval na elk gebruik.