Je zult niet vaak stil staan bij onderhoud aan het dak boven je hoofd. Toch raden we aan om dit periodiek te doen. Grote reparaties zijn simpelweg nooit voordelig en het voorkomen hiervan is met een aantal routinecheck al vrij snel geklaard. Wanneer je de dakdekker uit Amsterdam inhuurt voor periodieke controle kun je in principe zorgvrij leven in je woning. We geven je graag een aantal tips om te herkennen wanneer een reparatiecheck nodig is voor je dak. 

Wat kan mijn dak allemaal doorstaan?

Met een goede dakbedekking zal een dak voor een lange periode alle weersomstandigheden probleemloos doorstaan. De dagelijkse blootstelling aan deze omstandigheden zullen echter wel op gegeven moment hun tol gaan eisen. De invloed van regen, zon en extreme weer heeft zijn impact op de staat van het dak. Het is daarom belangrijk om het dak periodiek te laten inspecteren, zodat je grote complicaties voor bent. 

Wanneer een controle van de specialist?

Het is aan te raden om minimaal eens in de twee jaar een inspectie uit te laten voeren door een ervaren dakwerker. Op deze manier kan beginnende slijtage snel gespot worden en kan er indien nodig vroeg ingegrepen worden. Hiermee voorkom je dat je op gegeven moment te maken krijgt met grote herstelwerkzaamheden. Over een lang tijdsbestek zul je met een periodieke check altijd voordeliger uit zijn.

Wat kan ik zelf allemaal doen?

Er zijn een aantal schadepreventie maatregelen wat je eenvoudig zelf kunt uitvoeren. 

Gebogen- of puntdak

Zorg dat je dakgoten om de zoveel tijden geleegd worden. Dit voorkomt opstoppingen voor de waterafvoer en de kans op lekkages.

Platdak

Ga af en toe het dak op om takjes en andere ophopingen van bladeren te verwijderen. Loop nooit op het dak wanneer het net geregend heeft. Dit kan de kans op lekkage vergroten. Kies dus bij voorkeur een warme dag uit om deze check uit te voeren. 

Routinechecks

Check om de zoveel tijd het dak op lekkages. Dit kan bijvoorbeeld na een regenachtige periode. Wanneer vocht in het hout komt van het dak zal het houtrot veroorzaken. Over een lange periode kan dit voor instortingsgevaar zorgen. Het is een grote ingreep om dit hout allemaal te laten vervangen. Voer dus na een flinke storm altijd een lekkage check uit zodat je bij eventuele lekkages er vroeg bij bent.