Een schoon en hygiënisch matras is niet alleen goed voor je nachtrust, het is ook belangrijk voor je gezondheid. Omdat je een groot deel van je leven op een matras doorbrengt is het cruciaal dat je je matras regelmatig schoonmaakt. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.

Stap 1: je bed afhalen

Haal de kussens en het dekbed van het matras af en verwijder het hoeslaken. Gooi direct de kussenslopen, de dekbedhoes en het hoeslaken in de wasmachine om alles te reinigen.

Stap 2: het matras schoonmaken

Tijdens stap 2 maak je het matras schoon door meerdere stappen te doorlopen:

2a: stofzuigen
Stofzuig je matras om al het mijt, stof, de huidcellen en haren te verwijderen. Zet het mondstuk op de stofzuiger om hoeken, kieren en andere plekken te stofzuigen waar je moeilijk bij komt.

2b: vlekken verwijderen
Om zelfs de kleinste vlekken te verwijderen raden we aan om een tandenborstel te gebruiken. Maak een schoonmaakmiddel met twee eenheden waterstofperoxide en een eenheid vloeibaar afwasmiddel om een agressief en snelwerkend middel te krijgen.

Als je het schoonmaakmiddel hebt aangemaakt dep je de tandenborstel erin, totdat deze vochtig is. Vervolgens schrob je de vlek in het matras licht op door ronde bewegingen te maken.

Stap 3: gebruik baking soda om het matras te zuiveren

Nadat je het matras schoongemaakt hebt en het gedroogd is kun je baking soda over het matras strooien om het op te frissen en te zuiveren. Mix de baking soda met een olie of wasmiddel dat lekker ruikt om het matras ook een fijne geur te geven. Laat het middel vervolgens dertig minuten inwerken.

Stap 4: het matras stofzuigen

Na minimaal een half uur kun je de baking soda eraf halen door het matras opnieuw te stofzuigen. Zet je ramen open en laat het matras nog even goed doorluchten, zodat al het vocht opgedroogd is. Met een goede ventilatie minimaliseer je de kans dat huisstofmijt en schimmels zich in het matras gaan nestelen.

Is je matras niet meer te redden?

Zit er schimmel in het matras en krijg je het niet schoon? Ga dan nog op zoek naar een goedkoop matras. Google even naar matrassen en je vindt vele aanbieders waar je voor honderd euro al een matras koopt.