Wist je dat de palletindustrie jaarlijks ongeveer 1,2 miljard meter hardhout verbruikt? Dit is een hoop potentieel waardevolle planken die verloren gaan. Gelukkig voor het milieu kunnen deze hergebruikt worden op verschillende manieren. In deze blog gaan we uitleggen hoe je pallets kunt gebruiken als vloer.

Meten is weten

De eerste stap die je moet nemen, is het meten van het aantal meters in planken die je nodig hebt voor de vloer die je wilt leggen. Bereken dit in vierkante meters. Uit een pallet valt 1,1 vierkante meter hout te halen. Maar ga ervan uit dat je maar gemiddeld 0,8 vierkante meter bruikbaar hout uit een pallet kan halen.

Waar zijn pallets te vinden?

Voordat je een vloer van pallets kan maken, heb je een essentieel ingrediënt nodig: pallets. Maar waar haal je die vandaan? Pallets zijn vaak te vinden bij supermarkten en warenhuizen, want dit zijn faciliteiten die veel producten ontvangen dus ook pallets. Bel dit soort faciliteiten in de buurt. In de meeste gevallen zullen ze vertellen dat je ze gratis kan komen ophalen omdat ze anders toch worden weggegooid. Nieuwe bedrijven hebben vaak ook een surplus aan pallets. Stortplaatsen gooien ook vaak pallets weg, deze kan je dus ook contacteren.

PRO PALLET TIP

Denk er altijd aan om de pallets op een droge plaats te bewaren waar ze niet worden blootgesteld aan vocht of insecten. Een goede opslagplek is zeker iets wat je nodig hebt als je een vloer wilt gaan aanleggen gemaakt van pallets, want hier zijn er behoorlijk wat voor nodig.

Hoeveel zal Palletvloeren mij kosten?

Een vloer van pallets zal je waarschijnlijk minder dan 150 euro kosten voor een groot gebied. Dit is als alle pallets gratis worden opgehaald. Je zal wel tijd moeten investeren (de waarde van je tijd kan niet onderschat worden) en je hebt gereedschap nodig om de vloer te leggen. Dit laatste kun je kopen of huren, hierbij moet je denken aan: een kettingzaag, schuurpapier en afwerkmateriaal. Als je deze prijs vergelijkt met de prijs van een hardhouten vloer (met installatie) zal een vloer van pallets je waarschijnlijk duizenden euro’s schelen.

Het leggen van de vloer

Als je een juist aantal pallets klaar hebt staan, dan is het tijd om pallet uit elkaar te halen door de spijkers uit de pallet te verwijderen. Een breekijzer werkt hiervoor het best. Nadat dit is gebeurd moet je de randen van de planken fijn schuren. Nu kunnen de planken gelegd worden. Leg de planken op een zigzag-manier zodat ze stevig op de vloer liggen. Breng optioneel een beetje lijm aan op de eerste plank die je legt. Als je bij de randen van de kamer komt, moet je de planken zo afzagen dat het goed strak past op de vloer. Hierdoor wordt ook wat hout onbruikbaar. Dus bij het inschatten van hoeveel planken je nodig hebt voor de vloer, raden wij altijd aan om 10% meer planken in bezit te hebben dan op papier nodig is. Als je de planken strak op de vloer in een zigzag-patroon hebt gelegd, dan is de vloer klaar en is het aan jou om van je industriële vloer te genieten.