Om kosten te besparen kun je overwegen om zelf je laminaat te leggen. Zelfs in een outlet betaal je voor laminaat vloeren vaak al vijf tot zes euro per vierkante meter, waardoor de kosten snel oplopen. Toch is laminaat een goedkoop alternatief in vergelijking met andere vloersoorten. Daarnaast is het zeer slijtvast en vergt het weinig onderhoud, daarom is laminaat een populaire keuze. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je laminaat legt.

Stap 1: bereid de vloer voor

Veeg de vloer schoon en meet het oppervlakte waar het laminaat gelegd moet worden. Tel tien procent bij het oppervlakte op in verband met verlies van laminaat door het zagen.

Tip: als je het laminaat hebt gekocht dien je het op de vloer van de kamer te plaatsen waar het gelegd gaat worden. Hier moet het namelijk 48 uur acclimatiseren en op temperatuur komen. Dit zorgt voor een betere hechting.

Stap 2: de eerste laminaatstrook leggen

Als je de eerste strook gaat leggen is het belangrijk dat je in de hoek van de kamer begint. Lees de verpakking en de instructies goed door, zodat je weet of je het laminaat met de mes- of de groefkant naar de muur dient te leggen.

Tip: gebruik afstandshouders om het laminaat 1 cm van de muur af te leggen. Het laminaat kan namelijk nog uitzetten en dan is die extra ruimte nodig.

Stap 3: de overige stroken monteren

Zorg ervoor dat de eerste stroken goed liggen. Deze stroken bepalen hoe de rest van de vloer gelegd wordt. Als je de overige stroken gaat leggen, gebruik dan als eerst de afgezaagde stukken van de vorige strook. Als de strook korter is dan 30 cm, pak dan wel een nieuwe.

Tip: gebruik een profielmal om het laminaat op maat te snijden voor lastige hoeken. Daarnaast raden we aan om stroken uit verschillende verpakkingen door elkaar te leggen. Zo minimaliseer je de kans op kleurverschillen in je vloer.

Alternatief: ga op zoek naar laminaat incl. montage

Als je laminaat koopt probeer dan de montage bij de deal te betrekken. Veel leveranciers staan open voor onderhandeling en wie niet waagt, die niet wint. Bij Laminaat Plaza uit Almere kun je laminaat kopen met bezorg- en legservice. Ga eens langs in de showroom en vraag naar de mogelijkheden om de bezorging en montage van de vloer er kosteloos bij te betrekken.