Woonwinkels hebben vaak zowel buffet- als vitrinekasten in het aanbod opgenomen. Qua uiterlijk lijken deze kasten vrij veel op elkaar. Toch zijn er enkele functionele verschillen, waardoor het ene meubel als buffetkast wordt gelabeld en de andere als vitrinekast.

De gelijkenis

De namen van de twee verschillende kasten worden vaak door elkaar gebruikt, omdat de buffetkast en de vitrinekast erg op elkaar lijken. Beiden hebben duidelijk de functie om spullen in op te slaan. Daarnaast zijn beide soorten kast aan de onderkant vaak gesloten, terwijl aan bovenzijde glas is verwerkt in de deuren. Het verschil zit in de functionaliteit.

De buffetkast

Zoals de naam al zegt werd een buffetmeubel vroeger gebruikt voor aan eten gerelateerde materialen. Hier werd al het bestek, het servies en het tafellinnen in opgeborgen. Daarnaast werd het etenswaar, dat niet meer op de tafel paste, op de (lage variant) kast gestald. Op deze manier ontstond dan ook het lopend buffet, waar mensen zelf langs het eten kunnen lopen. Een buffetkast is hoger dan het meubel en heeft vaak een dubbele deur, die van hout of glas is.

De vitrinekast

Een vitrinekast heeft altijd als functie gehad om spullen tentoon te stellen. Daarom wordt dit meubel ook wel uitstalkast genoemd en bestaat het meubel voornamelijk uit glas. De vitrinekast is tegenwoordig nog steeds zo te koop. Toch bieden veel kastenwinkel ook vitrinekasten aan waarbij de onderkant gesloten is, zo heeft de kast ook opbergruimte waarbij de inhoud niet zichtbaar is.

Het verschil tussen een buffet- en vitrinekast is tegenwoordig vrij klein. Vaak komen kasten in beide categorieën van een meubelwinkel terug. Ze bestaan uit een open bovendeel en een gesloten onderdeel. Voor een volledige open kast kun je het best kiezen voor een vitrinekast.

Ben je op zoek naar een kast? Online zijn alle soorten kasten te vinden, zoals landelijke buffetkasten of industriële vitrinekasten. Ook maatwerk is vaak mogelijk.