Een gietvloer staat er om bekend dat het weinig onderhoud nodig heeft. Ze zijn eenvoudig te onderhouden, doordat een gietvloer naadloos is en er niet snel vuil of stof ophoopt. Een gietvloer is daarnaast waterbestendig en sterk, waardoor het niet snel beschadigd. Toch moet ook een gietvloer af en toe op de juiste manier gereinigd worden. In dit blog leggen we je uit hoe je je gietvloer het beste kunt reinigen.

Benodigde tijd: 45 minuten.

Reinigen gietvloer stappenplan

 1. Gietvloer droog reinigen

  Voordat je aan de slag gaat met een dweil en vloerreiniger, moet de vloer eerst vuil- en stofvrij gemaakt worden. Gebruik hiervoor een Swiffer of een stofzuiger. Grover vuil kan worden opgeveegd met een stoffer en blik. Let erop dat de stofzuiger geen scherpe punten aan de onderkant heeft; dit kan de gietvloer beschadigen.

 2. Gietvloer nat reinigen

  Zodra de gietvloer stof- en vuilvrij is, kan de vloer gereinigd worden met een natte dweil. Doordat de gietvloer een hoge poriën dichtheid heeft, is het waterbestendig en beschadigd dus niet door water. Een schoonmaakmiddel is in de meeste gevallen niet nodig; alleen als de vloer wat erger vervuild is kun je gebruik maken van een speciaal hiervoor bestemde vloerreiniger.
  Indien de gietvloer is toegepast op een grote ruimte, kun je er ook voor kiezen om een schrobmachine te gebruiken. Ook hier hoeven geen sterke schoonmaakmiddelen gebruikt worden, behalve wanneer er echt grote vlekken zichtbaar zijn.

 3. Eenmaal per week reinigen

  Een gietvloer blijft lang mooi indien deze wekelijks gereinigd wordt. Na het reinigen ziet de vloer er weer als nieuw uit, en indien je hier een vast patroon van maakt kun je voor een lange tijd van je gietvloer genieten. Om de gietvloer lang mee te laten gaan hebben we aanvullende tips:
  • Laat koffie- en wijnvlekken niet zitten en verwijder ze direct
  • Leg een deurmat neer om vuil en stof buiten het huis te houden
  • Plaats viltjes onder de meubels om krassen te voorkomen
  • Vermijd daarnaast het schuiven van meubels over de vloer
  • Gebruik geen borstels met harde haren of schuursponsjes voor het reinigen van de gietvloer
  • Gebruik alleen (sterke) schoonmaakmiddelen bij hardnekkige vlekken. Neem contact op met een gietvloerspecialist voor advies over het schoonmaakmiddel.

Conclusie

Een gietvloer is eenvoudig te onderhouden. Indien de gietvloer wekelijks eenmalig droog reinigt en een keer nat reinigt, zul je lang van je gietvloer kunnen genieten!

Ook interessant