Het bouwen van je eigen kist is de laatste tijd populairder dan ooit geworden, in feite heeft het vele voordelen die variëren van kostenbesparende of ecologische aspecten door het zelf te doen tot de psychologische boost die het je geeft bij het accepteren van je eigen sterfelijkheid. Bovendien is het een waardevol project dat je nieuwe vaardigheden en een nieuw perspectief op de toekomst geeft.

Dit artikel geeft redenen waarom het maken van je eigen kist voor een begrafenis steeds populairder wordt.

Mensen vinden het leuk

Tegenwoordig geven veel mensen, vooral degenen die van de hobby houtbewerking houden, de voorkeur aan het idee om terug te gaan naar de erfenis van een unieke, handgemaakte uitvaartkist in plaats van een vaartuig te gebruiken. massa geproduceerd om hun eeuwige overblijfselen te huisvesten.

Het is een natuurlijke uitbreiding van het moderne concept van ‘persoonlijke begrafenis’ waarin een persoon (voor de dood of een geliefde die na het feit overleeft) een eredienst plant die lezingen, muziek, herinneringen en andere betekenisvolle ceremonies en handelingen die het unieke leven en de persoonlijkheid van de overledene eren en weerspiegelen.

Comfortabeler worden met de dood

Afgezien van spreken in het openbaar, blijft sterven voor veel mensen een grote angst. Het bouwen van je eigen kist kan je helpen tot het besef te komen dat de dood gewoon een onvermijdelijk onderdeel van het leven is, en daar heb je vrede mee gesloten. Er hangt waarschijnlijk wat trots aan de kist vast, en dat is misschien genoeg om je aan het praten te krijgen en plannen te maken voor de rest van je begrafenis.

Kosten technisch een stuk goedkoper

Een andere reden waarom sommige mensen ervoor kiezen om hun eigen kist te bouwen, is om geld te besparen. Volgens de Landelijke Uitvaartvereniging is de kist het duurste item in de mediane kostprijs van een begrafenis in Nederland, met een gemiddelde prijs van € 2.395. (met betrekking tot metalen doodskisten, niet hout.) Aan de andere kant is het mogelijk om je eigen doodskist te bouwen voor slechts een paar honderd euro zonder je tijd te verspillen of zelfs minder als je al hout en ander materiaal nodig hebt.

Sommige bouwers van kisten recyclen bijvoorbeeld graag hergebruikt hout van oude gebouwen die worden gesloopt. In sommige gevallen kost dit hout niets meer dan de tijd die nodig is om het in een vrachtwagen te laden en het gas dat wordt gebruikt om het te evacueren. Wanneer het volledig door een houtschaafmachine wordt geleid, die bij elke bewerking een dunne laag van het houtoppervlak verwijdert, wordt de natuurlijke schoonheid van het hout onthuld en lijkt dit gerecyclede hout bijna nieuw.

Krijg de kosten voor het maken van de kist terug

Bij verlies is geld het laatste waar iemand aan wil denken. Maar begrafenissen worden duurder en het is iets dat gezinnen moeilijk kunnen betalen. Velen van hen realiseren zich niet dat ze de kosten voor het maken van de kist kunnen verhalen op de uitvaartverzekeringen of begrafenis verzekering.