Het kan lastig zijn om een vloer te vinden die bestand is tegen bijtende stoffen, vlekken en vocht. Elke soort vloer heeft zijn voor- en nadelen. Een gietvloer heeft aanzienlijk meer voordelen dan nadelen, maar het is goed om even op een rijtje te hebben wat deze pro’s en con’s zijn.

De voordelen:

Het uiterlijk: Gietvloeren zijn er strak, helder en professioneel uit. Het soepele oppervlak is makkelijk schoon te vegen. Stoffen blijven amper plakken op de vloer, waardoor opruimen erg makkelijk is.

Betaalbaar: Ten opzichte van andere soorten vloeren is een gietvloer erg goedkoop. Dit type vloer kan namelijk over de oorspronkelijk betonvloer gegoten, waardoor de installatiekosten lager zijn dan bij andere vloeren.

Weerstand: Gietvloeren zijn bestand tegen ongeveer alle stoffen: olie, benzine en transmissievloeistof zijn voorbeelden hiervan. Dit is dan ook de reden dat dit type vloer veel gebruikt wordt in garages. Naast het feit dat ze goed tegen deze stoffen kunnen, zijn ze ook bestand tegen vloeistoffen en hitte. Bacteriën krijgen ook geen kans om in het materiaal te trekken, waardoor een gietvloer erg grondig schoon te maken is.

Nadelen:

Glad: De oppervlakte van een gietvloer kan erg glad zijn, vooral wanneer deze besmeurd wordt met een stof als olie. In ruimtes waar veel met water gewerkt wordt is het daarom minder aan te raden om een gietvloer te plaatsen, omdat de kans op uitglijden dan aanwezig is. Dit kan echter voorkomen worden met een extra anti-sliplaag.

Het verwijderen: Als de vloer eenmaal geplaatst is, is het een tijdrovende, prijzige en lastige bezigheid om deze weer te verwijderen. Dit is ook het geval wanneer de beschermende coating verwijderd moet worden.

Bijkomende kosten: Eigenaren van een gietvloer moeten relatieve prijzige schoonmaakproducten aan te schaffen om de vloer grondig schoon te maken wanneer deze uiteindelijk vies is. Bij het aanbrengen van deze chemische schoonmaken is het ook verstandig om beschermende kleding te dragen. Het schoonmaken kost daarom veel geld en tijd.

Uiteindelijk wegen de nadelen niet op tegen de voordelen en is een gietvloer in veel uitvoeringen te verkrijgen. Een gietvloer is daarom een aanrader voor iedereen die een sterke, mooie en praktische vloer wil.