Steigers zijn een tijdelijke constructie die we gebruiken om bouwvakkers en materialen te ondersteunen bij de bouw, het onderhoud en de reparatie van onder meer panden, bruggen en andere constructies. Steigers worden echter ook steeds vaker door particulieren gebruikt om veilig op grote hoogte klussen in en rondom het huis uit te voeren. In dit artikel lees je welke steigers het meest gebruikt worden.

De steigersoorten

De volgende soorten steigers gebruiken particulieren veel voor werkzaamheden in en rondom het huis, bijvoorbeeld aan het dak, de dakpannen en het plafond:

  1. Rolsteigers
  2. Enkele steiger
  3. Dubbele steiger
  4. Stalen steigers
  5. Steigertoren

1.      Rolsteigers

Rolsteigers bestaan uit een of meerdere werkplatformen die ondersteund worden door statieven of ladders. Deze steigers zijn uitermate geschikt voor klussen binnen in huis, zoals stuken, schilderen en sauzen.

2.      Enkele steiger

Een enkele steiger gebruiken we vaak voor werkzaamheden op beperkte hoogtes, bijvoorbeeld voor metsel- en renovatiewerk. Een enkele steiger bestaat onder meer uit standaarden en liggers die parallel aan de muur worden geplaatst. De standaarden zijn ongeveer 2 tot 2,5 meter lang. De liggers zijn ongeveer 1,2 tot 1,5 meter lang en kunnen aan elkaar verbonden worden om een langere steiger te creëren.

3.      Dubbele steigers

Dubbele steigers zijn voor de actieve en professionele doe-het-zelver. Particulieren gebruiken de dubbele steiger over het algemeen dan ook vaak in samenwerking met een (bekende) ZZP’er. Zij hebben namelijk vaker de beschikking over een of meerdere steigers en beschikken over de kennis die nodig is om een steiger veilig op- en af te bouwen. Op een dubbele steiger worden namelijk grotere hoogtes bereikt, door twee platform op te bouwen.

4.      Stalen steigers

Stalen steigers zijn zeer eenvoudig op te bouwen of te demonteren door stalen buizen met stalen koppelingen aan elkaar te bevestigen. Het is tijdrovender om deze steigers op te bouwen, maar daardoor zijn ze wel enorm sterk en duurzaam. Daarnaast zijn ze hierdoor ook veiliger. Stalen steigers worden daarom in mindere mate door particulieren gebruikt, maar voornamelijk door professionals en bouwbedrijven.

5.      Steigertoren

Steigertorens zijn gemaakt van staal en ze zijn voorzien van speciale koppelingen en frames. Deze steigers zijn zowel voor particulieren als bedrijven verkrijgbaar. Het werkplatform kan naar wens tot de benodigde werkhoogte worden uitgebreid. Vanwege de hoge kosten worden deze steigers voornamelijk gebruikt door professionals.