Wist je dat je veel energie kunt besparen door slim met je koelkast om te gaan? De koelkast is namelijk een grote verbruiker als het gaat om energie in onze huishoudens. Door de tips in dit artikel te volgen laat je je koelkast zo efficiënt mogelijk werken om energie te besparen.

1.      Sluit je koelkast altijd meteen

Je koelkast moet enorm hard werken om koel te blijven wanneer er warme lucht binnenkomt. Laat je koelkastdeur dus niet openstaan terwijl je aan het koken bent of even wegloopt. Dat kost onnodig veel energie.

2.      Niet té koud

In principe hoeft je koelkast niet kouder dan op 4 graden te staan. Dat is koud genoeg om je producten vers te houden. Zet je koelkast dan ook niet kouder dan 4 graden om energie te besparen. Zet je hem toch kouder, dan verbruikt hij veel meer energie en dat is niet nodig.

3.      Zet hem iets van de muur af

De motor van je koelkast geeft warmte af via de achterkant van het apparaat. Als je hem strak tegen de muur aan zet, kan de warmte niet goed weg en verwarm je de koelkast. Dan kost het je apparaat dus nog meer energie om te koelen. Zet je koelkast (en vriezer) daarom ongeveer 10 centimeter van de wand af zodat de lucht kan ontsnappen.

4.      Zet je koelkast kaarsrecht

Staat je koelkast écht recht? Controleer dit met een waterpas en zet hem recht! Als hij namelijk scheef staat, kan het na verloop van tijd gebeuren dat er kieren ontstaan. Door deze kieren kan warme lucht binnenkomen en laat je koelkast harder werken om koel te blijven.

5.      Op vakantie? Zet hem uit

Als je op vakantie gaat dan is de kans groot dat de meeste van je producten over datum gaan. Je kunt de koelkast dus net zo goed uitzetten. Trek de stekker eruit en laat hem schoon achter. Vergeet niet de producten weg te gooien om te voorkomen dat je een vervelende verrassing aantreft als je terugkomt!

6.      Twee-in-één

Als je twee losse apparaten hebt, moeten ze beide werken om koel te blijven. Koop daarom een koel-vries combinatie om energie te besparen, zoals een grote Amerikaanse koelkast. Een grote koel-vries combinatie verbruikt minder dan twee losse apparaten en hij staat ook nog eens prachtig in je keuken.