De gemiddelde levensduur van houten pallets is ongeveer 3-5 jaar, wat zeker geen korte levensduur is voor een product dat voortdurend zware ladingen over het hele land vervoert. We weten echter dat het doel van elke manager is om de levensduur van hun pallets te verlengen zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid van de producten en de medewerkers die de pallets dagelijks behandelen. Want een langere levensduur van de pallets betekent natuurlijk minder geld uitgeven aan pallets.

Daarom delen we vandaag nog tips over hoe je de levensduur van de pallets kunt verlengen en ze keer op keer kunt hergebruiken voor een voordeligere palletoplossing.

  1. Train medewerkers op het gebied van het juiste gebruik van pallets

De meeste schade aan pallets is te wijten aan menselijke fouten en de constante noodzaak om snel te werken. Door medewerkers te trainen in het correct laden en beheren van pallets, kunt u schade aan pallets voorkomen, waardoor de levensduur van houten pallets wordt verlengd. Hieronder vindt u een aantal gemakkelijk te onthouden tips om te delen met je personeel.

  • Vermijd het schuiven en slepen van pallets over de vloer. Pallets zijn ontworpen om tijdens transport opgehaald te worden.
  • Lijn de vorkheftruck langzaam uit, om beschadiging van de plank van de pallet te voorkomen.
  • Laat de pallets niet vallen.
  • Ga niet op pallets staan. Als u op pallets moet stappen, stap dan alleen daar waar een plank verstevigd is door een blok of een stringer.
  • Stapel pallets nooit hoger op dan ongeveer een halve meter. Dit vergemakkelijkt de bediening en voorkomt dat ze omvallen en schade veroorzaken.
  • Pallets gelijkmatig stapelen. Een rechtere stapel zal minder snel omvallen.
  • Zet geen pallets op de kant. Ze kunnen gemakkelijk omvallen en de pallet beschadigen.
  • Controleer het laadvermogen voordat u pallets vervoert.

Pallets worden vaak boven hun gewicht geladen, waardoor ze kunnen kromtrekken of barsten, hetgeen de totale sterkte van de pallet verzwakt en hun levensduur inkort. Om de kans op schade te verkleinen, moet u ervoor zorgen dat de medewerkers op de hoogte zijn van het laadvermogen van de pallets.

2. Consequent houten pallets repareren

Het is belangrijk te benadrukken dat je een beschadigde pallet nooit mag blijven gebruiken, omdat dit veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Maar voordat je beschadigde pallets weggooit, moet je er rekening mee houden dat je ze tegen een veel goedkoper tarief kunt repareren dan nieuwe pallets te kopen. Het is daarnaast ook mogelijk om voordelig gebruikte pallets te kopen. Voor het beste resultaat moet u uw pallets regelmatig inspecteren en ze bij de eerste tekenen van schade met voorrang repareren om ze zo lang mogelijk in bedrijf te houden.

3. Overweeg het gebruik van behandelde pallets.

Hoewel behandelde pallets extra kosten met zich mee kunnen brengen, kan dit je uiteindelijk geld besparen. Onbehandelde pallets worden gemakkelijker aangetast door vocht, slecht weer en insecten, wat hun totale levensduur zal beperken. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van lucht gedroogd materiaal in plaats van groen hout een verbetering van 43 procent in duurzaamheid oplevert.