Vocht in huis zorgt onder andere voor beschadigingen van de meubels, behang dat langzaamaan loslaat en vochtplekken op de muur. Vocht zorgt voor schimmelvorming in de woning en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Wij geven 10 tips om het vochtniveau te verminderen.

 

  1. Zet als het niet te koud is af en toe een raam op een kier om de ventilatie te verbeteren. Ademhaling is een oorzaak van condensatie in een ruimte, zo zorg je voor frisse lucht.
  2. Vooral in de keuken en de douche kan vocht problemen creëren. Zorg voor een goede afvoer, bijvoorbeeld in de vorm van een afzuiger.
  3. Met goede isolatie voorkom je het verlies van warmte in een woning. Met spouwmuurisolatie, dubbele beglazing of het aanbrengen van isolatiestrips blijft de temperatuur in de woning hoger. Zo voorkom je vochtvorming.
  4. Zet je meubels een klein stukje van de muur af, zodat de lucht er langs kan stromen.
  5. Vul je garderobe en keukenkast niet helemaal tot de nok toe. In overvolle kasten kan de lucht opwarmen en blijven hangen. Het zorgt voor een muffe lucht in je kastjes.
  6. Naast mensen kunnen ook huisdieren en planten vocht produceren. Vooral een aquarium kan zorgen voor een extra hoge luchtvochtigheid. Dek het aquarium af aan de bovenkant en verplaats planten naar buiten als er achter het groen vochtplekken op de muur ontstaan.
  7. Koken zorgt vaak voor het nodig vocht. Dek de pannen af tijdens het koken en zorg voor een goede afzuiging. Door een extra raam open te zetten zorg je voor meer circulatie, zodat het vocht weg kan.
  8. Houd de deuren dicht tijdens het koken en douchen. Zo voorkom je dat de warme lucht naar koudere ruimtes in de woning verplaatst. Als warme lucht tegen een koude oppervlakte aankomt kan het gaan condenseren.
  9. Droog je kleren zoveel mogelijk buitenshuis. Als dat geen mogelijkheid is vormt de badkamer de beste optie. Zet wel een raam open en laat de deur dicht, zodat het vocht in die ruimte blijft.
  10. Zorg voor een goede ventilatie bij de wasmachine en wasdroger. Bij één wasbeurt kan wel 2 liter water vrijkomen.

 

Met de meeste tips kun je meteen aan de slag. Mocht je toch vochtproblemen houden, schakel dan een professioneel bedrijf in om de vochtproblemen te verhelpen.