Het is meestal niet de hobby van mensen, waardoor deze actie vaak uitgesteld wordt. Schoonmaken thuis is vaak niet waar we op zitten te wachten. Maar als het eenmaal klaar is, voelt het relaxt om thuis te zitten, dan zie je het resultaat van je werk. Hoe kun je snel je woning schoonmaken, zodat je daarna kunt beginnen met genieten. Koop slimme schoonmaakspullen, zoals een telescoopsteel, daarmee maak je efficiënt schoon.

Stel een tijdslimiet per kamer

Zet een deadline, want dat maakt dat je efficiënt werkt en niet te perfectionistisch werkt. Een kamer kan misschien niet helemaal in een bepaalde tijd gedaan worden, maar dat is niet erg. Je zult zeker goede resultaten behalen. Daarnaast het je ook tijd nodig voor de andere ruimten in de woning.

Ruim je schoonmaakspullen slim op

Het is hinderlijk en tijdrovend wanneer je eerst al je schoonmaakspullen bij elkaar moet zoeken. Een overzichtelijke kast met geordende spullen scheelt de helft aan tijd. Daarnaast is het veilig om goed na te denken over de plek waar je bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen neerzet, want als je kinderen hebt, willen die nog wel eens in lage keukenkastjes rommelen. Schoonmaakmiddelen gewoon veilig hoog opbergen, dan ontstaan er geen problemen.

Ruim direct op

Als je tussentijds dingen snel opruimt, dan hoopt rommel en vuil niet op. Dat steelt een boel extra moeite. Je verdeelt het werk dan in microschoonmaakbeurten.

Maak de belangrijkste kamers schoon

Je wilt natuurlijk dat je huis er netjes uitziet, in de eerste plaatst voor jezelf en gezin, maar ook voor je gasten. Het is fijn om eerst de kamers in huis schoon te maken waar de meeste mensen gebruik van maken, dat is geen schone schijn, maar time management en logisch nadenken. Die andere kamers kun je daarna doen. Kies voor de kamers waar je het vaakst bent, deze zullen ook het vaakst schoongemaakt worden.

Voor het schoonmaken komt het opruimen

Je kunt een stuk beter schoonmaken wanneer je eerst opruimt. Pak hiervoor een vuilniszak en verzamel hier alle rommel in die weggegooid kan worden. Scheid het afval zoveel mogelijk. Dat is beter voor het milieu. Het beste is om te zorgen dat je zo weinig mogelijk rommel en afval verzamelt. Hoe je dat kunt doen? Gewoon bewuster kiezen, door bijvoorbeeld producten aan te schaffen die niet in een plastic verpakking zitten.

Werk van boven naar beneden

Een veelgemaakte fout is een beneden met schoonmaken beginnen om vervolgens bovenliggende gebieden te reinigen. Vuil van boven valt dan weer naar beneden, waardoor je beneden weer opnieuw kunt beginnen. Het klinkt als een open deur, maar heel veel mensen lopen er niet doorheen. Bespaar tijd, begin hoog.

Afnemen en stofzuigen

Begin met afnemen, het liefste met een vochtige doek. Daarna is het tijd om te stofzuigen. Ook hier begin je boven en eindig je beneden. Zo hoef je beneden niet dubbel werk te doen. Met huisdieren is het wel goed om ook te dweilen, ze nemen toch vaak vuil mee naar binnen.

Maak de buitenkant van de prullenbak schoon

Stel je voor, je hele keuken ziet er schoon en blinkend uit. Een mooi en rustgevend gezicht toch? Maar wat is dat nu? De prullenbak ziet er supervies uit! Ja, dat was je even vergeten. Maak hem snel schoon, puntjes op de i.

Slaapkamer

De meeste tips die we hierboven gegeven hebben, gelden natuurlijk ook voor de slaapkamer. Een extra tip voor de slaapkamer is het opmaken van het bed. Doe dit trouwens niet direct, laat eerst het bed een tijdje luchten. Dat is hygiënisch en zo blijft het bed langer fris.

Ramenlappen

Een handige tip om snel een frisse look voor je huis te krijgen is je ramen te lappen. Ramen op de eerste verdieping lap je makkelijker met de hulp van een telescoopsteel. En dat scheelt een boel gehannes hoog op een ladder.

Vele handen maken licht werk

Zoals gezegd, er zijn maar weinig mensen die schoonmaken echt leuk vinden. Hoewel er toch ook wel mensen zijn die van bepaalde schoonmaakactiviteiten relaxt worden, zoals van stofzuigen. Maar laten we er vanuit gaan dat de meeste mensen liever op het terras zitten. Het is dan slim om je hele gezin aan het werk te zetten, want vele handen maken licht werk. Wel moet je dan wat dingen uit handen durven geven. Misschien zijn de schoonmaakresultaten ook een beetje anders dan ze zouden zijn als je zelf had gepoetst, dat moet je misschien voor liefnemen.

Conclusie

Voor wie hecht aan veel vrijetijd en plezier in huis, moet af en toe slim en vlot schoonmaken. We hebben je in deze blog een aantal blogs geven waarmee jij lekker snel kunt schoonmaken. Doe er je voordeel mee.